Gourmén – Eller en liten historia om hunger

Gourmén är en obehaglig text som inte är till för den som sover lätt eller som inte trivs i en mardröm eller i ett skadat sinne. Du är varnad

Utdrag:

Alltså jag vet att det är lite svårt att ta till sig och att ett och annat kan upplevas som lite omvälvande men jag försäkrar att var del i min konst har ett högre syfte och sublima övertoner vars själva natur kräver de metoder och material jag arbetar och har arbetat med.

Det går förvisso att fnysa åt att jag kallar gommens upplevelser för konst men för mig är det endast den fantasilöse som inte klarar av att se gommen som en canvas redo för en mästares handlag. När den vällagade måltiden penslas ut på tungan manifesterar sig konstnärens vision genom de smaker och möten som sker på dess väg mot magen. Genom de fem grundsmakerna, konsistenserna, temperaturerna och växlingarna mellan växt och djurliv på tallriken förs den ätande på en mästarresa vars upplevelse närmast kan mätas med njutningen i en köttslig förening med någon man finner mer än tillfälligt tilldragande.

För den som en gång vant sig vid njutningen av vällagad mat ter sig ett förfall till det färdiglagade som ett moraliskt förkastligt avsteg från den rätta vägen värd att sky med alla medel. Själv har jag aldrig nedlåtit mig till att äta vare sig färdiglagade köttbullar eller någon av de microvågsvärmda styggelser som ligger till grund för vårt moderna samhälles kamikazedykning ner i det patetiska tillstånd av vankultur som bringat vår civilisation att konsumera sig själv.

 

LÄS VIDARE Gourmén

 

Texten finns även som ljudbok 

%d bloggare gillar detta: